Interpreti OK! Creatori YOK! - Eurovision Romania 2017


Este ultimul episod al comentariilor mele legate de preselectia Eurovision. Incep prin a face o critica juriului si ma refer la Maxim – Adu-ti aminte vs. Miryam - No escape. Ma intreb oare cu ce a fost mai buna piesa acestor baieti fata de piesa lui Miryam. Dupa parerea mea ati facut o greseala pentru ca:
No escape este mai dramatica, mai epica si de aici constructia muzicala este mai interesanta. 
Adu-ti aminte este o alta piesa de pluton, cum sunt multe pe care le-ati selectat. Apoi ca prestatia acestor baieti e cel putin discutabila, daca nu penibila pe alocuri. E vreun “premiant” printre ei sau care e cauza? Miryam chiar canta si chiar are atitudine, pe cand cel putin unii dintre baietii acestia cred ca sunt pentru prima oara in viata lor pe scena. Nu ii cunosc nici pe unii si nici pe altii si am tot respectul  fata de membrii juriului si stiu cat de greu e sa discerni echilibrat la un asemenea maraton, dar anumite diferente sunt absolut evidente. Pacat...
Eduard Santa cu Wild Child mi se pare cea mai originala aparitie de la selectia de anul asta. O piesa care iese din tipare, cu o interpretare buna.
Cred ca interpretii care au castigat editii trecute ale selectiei nationale nu ar trebui sa se mai prezinte la Eurovision decat daca stiu sigur ca piesa cu care se prezinta este cu mult peste piesa cu care a castigat in trecut. Este cazul lui Mihai Traistariu. Eu in locul lui nu m-as fi prezentat cu o piesa sub nivelul lui Tornero.
Aud tot soiul de rumori referitoare la Alexandra Craescu. Multe rautacioase sau poate adevarate.
Habar n-am. Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Dupa parerea mea fata asta canta foarte bine. O piesa mai buna nu i-ar fi stricat. Deasemenea si un consultant vestimentar.
Xandra mi-a placut mult, iarasi, mai mult decat piesa ei.
Daca ar fi sa trag o prima concluzie aceea ar suna asa: Fratilor ! haideti sa mai facem si niste concursuri de creatie, nu numai concursuri de interpretare, datorita si Vocilor sau Xfactorilor tara asta are deja o galerie frumoasa de voci, mai mult sau mai putin cunoscute, dar creatii si creatori cu mult mai putin. Se gandeste cineva la aceasta idee? Mai vede cineva ceea ce vad eu? Sau bat eu campii?
Bun. Care piese le-as scoate in 26 februarie? Sunt curios daca va fi asa:
1.       Adu-ti aminte – Maxim
2.       Zanga – Doua sticle
3.       Mihai Traistariu – I won’t surrender
4.       Ramona Nerra – Save me
5.       D-lema – Adventure
Asadar, pe astea le-as scoate. Inchei prin a mai spune , inca odata, niste idei:
Muzica nu este un subiect de concurs. Nu imi amintesc despre mari creatori, Lennon-McCartney, Page-Plant, Waters sau Gilmour sau Dan Andrei Aldea, Nicu Covaci sau Vali Sterian sa fii participat la vreun concurs de creatie muzicala. Pana la urma astfel de intamplari, ele concursurile sunt oportunitati pentru ati crea prieteni noi, colaboratori noi, poate iubiti sau iubite noi, de ce nu, de a te distra, de a descoperi oameni si spatii noi s.a.m.d. Nu trebuie sa ne luam atat de tare in serios. Pentru ca, oricum, stim sigur, deja, ca daca castigati Eurovisionul, nu va va prelua nici un radio in playlist (fie si pentru vrajeala aia cu nepotrivitul cu politica bla-bla bla)si nu veti reusi nici sa va imbogatiti de pe urma acestei piese fie doar si pentru faptul ca din cele maxim 3 milioane de oameni din Romania care gusta acest gen (restul sunt pe folclor si manele- nu aberez, pot argumenta) 90% dintre ei nu cumpara muzica pentru ca o dau jos de pe net si restul cumpara muzica straina, deci nici asta nu se justifica. Apoi ca e loc pentru toata lumea sub soare. Timpul hotaraste valoarea, in general a tuturor lucrurilor, deci inclusiv a artei in general si a muzicii in special. O piesa ca Banana a trupei Valahia de abia daca v-o mai aduceti aminte  fie si pentru faptul ca a fost un cover nefericit, iar piesa cu pricina se intampla acum 15 ani, poate cineva stie mai exact, pe cand o piesa ca Salcia lui Horia Moculescu inregistrata de Mihaela Mihai in 1973 sunt sigur ca se va canta si se va tine minte si peste 44 de ani si asta daca ne raportam strict la muzica romaneasca. Parerea mea este sa nu mai compuneti doar de dragul de a compune. Faceti-o cand chiar aveti ceva de spus. “ E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune, insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune”. Nici Eurovisionul, nici Xfactor sau Vocea Romaniei nu sunt niste rampe de lansare daca nu ai nimic a spune, iar daca chiar ai ceva de spus apoi ca nu iti trebuie nici un concurs ci multa munca si un dram de noroc, restul sunt amanunte.
La buna vedere si scuzati daca am deranjat vreun spirit mai fierbinte cu comentariile mele subiective.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eurovision 2017 - victoria bunului simt asupra muzicii la kilogram

Scrisori catre un prieten muzician indepartat - partea a treia