Ceea ce urmeaza aici este o postare mai veche.
Mi se pare insa, in continuare foarte interesant de stiut.
Este vorba de destinul unei tari care in 1945 a fost considerata de ONU cea mai saraca tara din lume.
Este vorba de destinul unei tari care acum, de mai bine de 20 de ani este o putere economica.Coreea de sud - vazuta de mine in 2011

12.04.2011 00:00

COREEA DE SUD 1

Imi propun aici sa inregistrez anumite ganduri si consideratii personale despre o realitate cu care ma confrunt pentru prima data in viata mea. Extremul orient. Sunt in Coreea de sud de ceva timp si voi mai sta inca ceva timp si cred ca e important sa scriu despre aceasta tara.
Mai intai de toate,evident ca cea mai obisnuita cale de a ajunge aici este avionul si primul contact este aeroportul. Aeroportul Incheon din Seul. Aeroport mare. Parti pozitive. Bine organizat. Mai ales transportul. Parti negative. Multe formalitati. Chestionare de completat.
Apoi cu masina pe autostrada pana in oras. Patru benzi pe sens. Pe alocuri aglomerat. Practic Seul-ul este impartit de un rau , de-o parte, partea veche a orasului , de cealalta, parte partea noua a orasului.In partea veche contraste destul de mari (daca te duci pe niste stradute zici ca esti pe la noi prin Ferentari sau intr-un orasel mic gen Ciulnita sau Bals)si dupa doua trei strazi vezi blocuri de 15-20 de etaje,iar pe cealalta parte a raului blocuri de otel si sticla de peste 35-40 de etaje. Inca mai sunt semnele faptului ca aceasta tara, la un moment dat dupa cel de-al 2-lea razboi mondial era realmente cea mai saraca tara din lume. Acum este a 12-a putere economica a lumii…In primele 2 zile am stat intr-un motel cam de 2 stele,ok dealtfel, langa un show-room Phillip Morris din Seul. Tot acolo e si o posta. Altele nu stiu despre locul in care am stat. Camera de motel nu era tocmai rea,curatica si mai ales cu incalzirea in podea. In baie cam frig…dar una peste alta ok. Am fost la un mall destul de mare si de retea,am vazut eu mai tarziu. E-mart se numeste si era langa o gara din Seul. Despre preturi. Sunt cam ca in Romania,pe alocuri mai jos adica lucruri mai ieftine. Ca de exemplu tigarile care costa 2,5 woni oriunde te-ai duce (aproximativ 7,5 lei ar fi in Romania)destul de putine branduri internationale si multe de-ale lor. Observatii interesante in acest mall,dar si in altele. In zona de mancare o gramada de fete frumos imbracate si zambitoare fiecare cu raftul ei iti prezenta marfa si te imbia sa cumperi. La anumite raioane cu mancare traditionala erau niste tipi care efectiv isi prezentau marfa tipand (ca la noi in piata). Mie mi s-a parut un pic bizar,asta din partea a doua…Apoi la electronice fiecare vanzator te invita la standul lui si iti promitea discount (asta mi-a adus aminte de turci, ptr ca si ei fac la fel dar nu in mall-uri ci pe strada in fata buticului fiecaruia).
Peste tot in Coreea de sud,daca intri intr-un birou sau in casa cuiva,sau in moteluri trebuie sa te descalti. Mi-a fost destul de greu sa ma obisnuiesc dar pana la urma mi se pare destul de ok.
Am fost intr-un restaurant cu specific coreean, impreuna cu agentii nostrii de aici.

Iata ce am intalnit documentandu-ma despre bucataria coreeana:
Inconjurati de apa din trei parti, coreenii utilizeaza pestele ca ingredient de baza in bucataria lor. Au la indemana o nesfarsita sursa de peste si fructe de mare – red snapper, cambula, peste ac, peste luna, sola, biban de mare, cod, ton, heringi, macrou, stridii, creveti, scoici, midii, melci de mare si castraveti de mare, ca sa numim doar o mica parte dintre ele. Tarmurile sunt si ele o sursa de vegetale marine (alge) pe care coreenii le mananca de secole, de exemplu kelp.
Muntii, care ocupa cea mai mare parte a tarii, aduc si ei o gama variata de verdeturi aromate, ciuperci, legume si radacinoase. Campiile sunt destinate agriculturii. Tehnicile moderne au permis Coreei cultivarea unui numar mare de fructe, graunte si vegetale: cartofi, morcovi, fasole soia, ceapa, ardei grasi, mere, prune, piersici, struguri. Insula Cheju care se bucura de o clima tropicala are aportul sau de tangerine si portocale.
Cu cat ne aflam mai in sudul peninsului, mancarea devine mai picanta, mai condimentata si mai sarata. Ca un lucru deosebit pentru o tara din Asia, carnea de vita este cea mai populara.
Coreea are o clima cu veri fierbinti si ploi indestulatoare (ideala pentru agricultura, in special pentru orez) si ierni foarte reci.
S-a nascut astfel o traditie coreeana a conservarii pestelui si legumelor pentru a-si asigura rezerva de hrana pe perioada iernii. Toate felurile de peste si fructe de mare, ca ansoa, creveti, stridii, cod, caracatite sunt murate, sarate si uscate, in timp ce legumele sunt murate si transformate in kimchi.
In fiecare toamna, cantitati mari de vegetale sunt recoltate pentru prepararea unei mari diversitati de kimchi. Acestea sunt ambalate in vase de pamant enorme care sunt ingropate in pamant, afara, si lasate acolo pana cand sunt folosite.
Sunt multe de spus despre aceasta parte a lumii. Voi reveni

COREEA DE SUD 2


Continui asadar serialul despre Coreea de sud. Despre strazi…foarte largi,foarte curate si aici ma refer la principalele strazi,in rest strazi intortocheate,specific asiatice,dar curate si foarte curate. Civilizatia strazii exista. De foarte putine ori am auzit claxoane pe strazi,iar soferii sunt politicosi, mai exista si “uscaturi” dar foarte rar si la un nivel hai sa-I spunem acceptabil. Ceea ce vreau sa spun este ca, de multe ori este foarte aglomerat dar civilizatia strazii se respecta cu strictete si oarecum natural.
Poate am mai spus…reteaua de transport este foarte bine pusa la punct si nu exagerez cand spun foarte…exemple: un tren express care leaga Seul (aflat in nordul tarii) de Busan (aflat in sudul tarii)parcurge vreo 450 de km cu tot cu vreo 5 opriri in ceva mai putin de 3 ore. Apoi aceste trenuri sunt programate la 45-60 de minute,iar intre anumite ore chiar la 20 de minute…iar asta spune multe.
Apoi au retea vasta de transporturi cu autobuzul intra si extra urban, metrou si nu in ultimul rand avionul,des uzitat. Au renuntat la tramvaie, le-au avut dar spun ca au renuntat la ele ptr ca nu erau practice…aviz amatorilor…taxiurile,cel putin aici in Busan mi se par destul de ieftine,oricum foarte comfortabile(marea majoritate a masinilor sunt limuzine)si important de mentionat: toate au psoibilitatea de a plati cu cardul si mai ales nici un taximetrist nu comenteaza atunci cand vrei sa mergi pe o distant mai mica. Toate taxiurile costa la fel. Sunt 2200 de woni pornirea si aproximativ 3000 de woni in jur de 5-6 km (adica un pic peste 2 dolari americani)
Iata acum cateva date despre geografia acestei tari
Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest deMarea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 99 617,39 km².
Coreea de Sud poate fi împărțită în patru mari regiuni:partea estică cu munți înalți și câmpii litorale înguste;partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri și dealuridomoale partea sud-vestică cu munți și văi partea sud-estică dominată de întinsul bazin al Râului Nakdong.Teritoriul țării este predominant muntos și este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de șes constituie doar 30% din suprafața totală.Aprope 3 000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică și estică, intră în componența teritoriului Coreei de Sud. Insula Jeju se află la aproximativ 100 kilometrei sud în largul Mării Chinei de Est. Este cea mai mareinsulă, cu o suprafață de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san. Alte insule mai sunt Ulleungdo și Liancourt Rocks, care este situată la cea mai mare distanță în largul mării dintre toate insulele, și Insula Marado, care este cel mai sudic punct. Liancourt Rocks este una din numeroasele insule disputate cu Japonia[11], iar Ulleungdo este nelocuită.
Clima este temperată cu precipitații bogate în timpul verii și ierni care pot fi foarte friguroase. În Seul, temperatura medie a lunii ianuarie variază între -7 °C și 1 °C, iar temperatura medie a lunii iulie variază între 22 °C și 29 °C. În partea de sud, temperaturile sunt mai ridicate iarna și mult mai scăzute în depresiunile intramontane. Cantitatea de precipitații este concentrată între lunile de vară, din iunie până în septembrie. Coasta de sud este locul unde se produc taifunurile târzii, cu vânturi puternice și precipitații abundente. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 1 370 mm/m2 an în Seul și 1 470 mm/m2 an în Busan.
Vegetația corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) și vegetația subtropicală și tropicală meridională. Pădurile ocupă în ansamblu peste 70% din suprafața peninsulei. De mare valoare economică sunt cedrul coreean, molidul negru și argintiu, pinul roșu, stejarulteiulcastaniu, dafinul, stejarul semperviriscent, ginkgobambusul etc.
Fauna este diversă și cuprinde unele specii de interes cinegetic: tigrul de Ussuri, pantera, ursul brun, ursul negru, lupul roșu, jedrul cu gușă galbenă, pisica salbatică, cerbul nobil, cerbul pătat, elanul, veverița, iepurelefazanii etc.
Iar acum cateva informatii despre economie
Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din categoriațărilor dezvoltate. Are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia înAsia, după Japonia și China. Cel mai mare partener comercial și de export al Coreei de Sud este, astăzi, China. Țara a avut o creștere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind una din cei Patru Tigri Asiatici[9]. Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcția de automobile, de semiconductoare, de electronice (Samsung și LG Electronics), de nave și industriasiderurgică.
Petrolul extras din Insula Jeju este prelucrat în rafinăriile de la Yosu și Ulsan. În industria siderurgică sunt folosite minereuri de fier extrase de la Chongju și Yangyang, cărbuni cocsificabili extrași, în special, de la Samchock și lemn. Cele mai mari centre siderurgice sunt Inchon și Insula Jeju. Principalele produse chimice sunt acidul sulfuric, soda caustică și soda calcinată, îngrășămintele azotoase și chimice, concentratele complexe și produsele petrochimice (cauciuc, mase plastice, etc) care se produc, în special, la cel mai mare centru petrochimic, cel de la Ulsan. În domeniul construcției de automobile, țara se află pe locul al cincilea pe glob, cei mai mari producători fiind Hyundai și Kia Motors[10]Agriculturapolarizează 12% din populația activă, dar, deși este foarte productivă, nu asigură necesarul intern. Pe jumătate din suprafața agricolă se cultivă orezul, pe 11% din terenuri orz, iar pe restul se mai cultivă batate, tutun și soia. Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.

COREEA DE SUD 3

Continui aici prezentarea Coreei de sud. Am avut ocazia sa o cunosc pe Georgeta Aldescu,prezenta aici la studii de 2 ani si jumatate. Mi s-a parut o oportunitate sa va prezint aici parerile ei despre Coreea si coreeni. Eu sunt aici de 2 luni si jumatate,iar ea de 2 ani si jumatate si mi se pare ca este foarte potrivit ceea ce spune si foarte interesant…
1.Am sa te rog pentru inceput sa te prezinti in cateva fraze.
Ma numesc Georgeta Aldescu, am 24 de ani. In iunie 2008 am absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, Sectia Japoneza-Coreeana. In Aprilie 2008 am fost selectata pentru a lua parte in programul de burse de studiu oferite de guvernul coreean candidatior din peste 50 de tari. Programul are la ora actuala burse de undergraduate si master, dar in acea vreme nu era valabila decat cea de undergraduate. La o zi dupa ce am sustinut lucrarea de licenta am luat avionul spre Coreea de Sud. Mi-am dorit intotdeauna sa locuiesc pentru o vreme intr-o tara cu o cultura diferita de a noastra si sa invat cat mai multe limbi straine. Am studiat japoneza in liceu, apoi la facultate alaturi de limba coreeana. In Coreea de Sud am cunoscut multi colegi chinezi si arabi, iar momentan studiez chineza si araba. Sunt foarte fascinata de aceste experiente culturale din care invat atat de multe lucruri.

2.Vorbim despre Coreea de sud. Esti aici de o buna bucata de vreme.
Cum ti se pare invatamantul in general si invatamantul universitar in Coreea?

Au trecut 2 ani si jumatate de cand am sosit in Coreea. Acum sunt studenta in anul 3 la Universitatea Paichai din orasul Daejeon. Specializarea mea este designul vestimentar si designul textil. La fel ca in Romania, invatamantul din Coreea de Sud este sistematic si bazat pe cantitate. Numai ca aici studentii nu trebuie sa memoreze doar formule la stiintele exacte, dar si la limba materna sau engleza. Ei memoreaza, de exemplu, la engleza cuvinte si expresii gramaticale intregi, fara sa fie lasati sa gandeasca in limba respectiva. In liceu au cursuri de dimineata pana la ora 17. Apoi iau cina si merg la scoli pregatitoare unde recapituleaza ce au invatat la scoala sau isi fac temele. Asta dureaza pana la ora 22. Desi invata atat de mult majoritatea tinerilor coreeni de astazi nu au auzit de Romania sau cred ca e un fost stat URSS, ori cred ca pe continentul european engleza e limba materna. Socant a fost faptul ca multi dintre colegii mei nu au auzit ca exista un continent numit Africa sau ca in nord exista tari arabe cu populatii caucaziene si nu bastinase (prietenul meu e marocan si multi confunda Maroc cu Monaco sau se mira ca el e din Africa si nu-i ‘negru’).  Bineinteles ca profesorii universitari sunt cei care salveaza turma. O profesoara de franceza l-a citit pe Cioran in franceza si i-a tradus vreo 2 volume in coreeana. Unui alt profesor de franceza ii place Enescu si l-a citit si pe Eminescu . Putem trage concluzia ca desi petrec mai mult timp la scoala si la biblioteca decat romanii, in ceea ce priveste calitatea invatamantului pre-universitar sunt in urma noastra.

3.Colegii tai cum sunt? Mai sunt si alti straini? Parerea lor despre Coreea cum e?

Colegii mei coreeni sunt prietenosi si deschisi. Sunt usor intimidati de straini si sunt mereu surprinisi ca unii pot vorbi limba lor. Imi spun « Ce bine, credeam ca trebuie sa exersez engleza ». Altii nu vor sa vorbesca in coreeana deloc. Ei cred ca orice caucazian e un bun partener de a invata engleza asa ca vor incerca pe cat posibil sa-ti vorbeasca in engleza. Colegii mei ma ajuta mereu si uneori imi cer ajutorul, mandri ca au o colega straina. Alti colegi straini sunt la fel de multumiti de anturajul coreean.

4.Poti face o comparatie intre invatamantul din Romania cu cel de aici? Te rog sa detaliezi

In cazul facultatii anul 3 de facultate aici echivaleza cu anul 1 de facultate in Romania. Studentul are un nr fix de credite necesar absolvirii si isi poate alege cursuri dupa cum doreste. Cred ca acest lucru este foarte satisfacator si il ajuta pe acesta sa-si dezvolte o anumita responsabilitate fata de viitorul sau. Cursurile sunt usor de ascultat, dar foarte plictisitoare. Profesorul isi pregateste cursul in format PPT si foloseste video-proiectorul. Vorbeste 3 ore cu pauza de 10 minute. si apoi studentul pleaca acasa obosit. Se dau multe referate sau PPT de grup, care vor conta la punctajul final. Asta este pentru profilul socio-uman. Pt profilul stiintific se insista mult pe practica. Eu am cursuri tehnice de tipare si experimente in chimio-fizica textila, iar teoria invatata pe scurt in cateva saptamani o aprofundam un semestru intreg in experimente si practica. Examenele finale sunt in cazul meu pline de proiecte si referate de cercetare. Este folositor si interesant pt ca imbinam arta, cu tehnica si cu stiinta. Sistemul de invatamant coreean e facut sa pregatesca specialisti in orice domeniu si de aceea tara lor est atat de dezvoltata.Comparand invatamantul romanesc cu cel coreean putem spune ca in Romania nu avem libertatea de alegere a cursurilor, dar ni se da sansa sa ne folosim intelectul si putem avea discutii cu profesorul pe tema cursului (exceptand stiintele exacte sau tehnice unde nu ai cum sa iti dai cu parerea), putem aduce idei noi unui anumit concept etc. Aici profesorul vorbeste, iar studentii tac si  pt examen memoreaza mot-a-mot cursul disponibil pt download pe site-ul facultatii.

5.Cum se distreaza studentii in Coreea?

Facultatea este singura perioada din viata cand coreenii se simt liberi, iar preocuparile lor la facultate sunt inca adolescentine in viziunea unui roman. Distractia nr 1 este alcoolul. Aici este normal sa mergi sa bei cu prietenii, iar consumul de alcool este ritualic. Reprezinta un mod de comunicare, de imprietenire, de eliberare a frustrarilor. E normal ca fetele si baietii sa bea la gramada, sa se imbete si sa joace ‘jocuri de alcool’. Ei nu vad nimic sexual si promiscuu in acest comportament. Ziua se termina noaptea tarziu, iar imagini cu fete bete carate de baieti in spate catre camin este ceva zilnic in Coreea. A doua distractie ar fi karaoke. Fie ca sunt beti sau nu le place sa mearga la salile de karaoke si sa-si verse grijile in microfon. Majoritatea canta foarte bine, dar pt ei nu vocea e importanta, ci atmosfera

6.Cum ti se pare societatea coreeana? Sunt ei coreenii mai tristi sau mai veseli?
Au o viata indestulatoare si plina de satisfactii sau nu? Poti face o comparatie intre ei si romani? Dar intre ei si occident?

Societatea este usor frustranta pt mine, deoarece este plina de reguli si clisee. Exista reguli pt orice, iar abaterea este motiv de teama. De aceea, intr-o societate stricta au creat si o lume antagonica, ce merge in extrem. Ei sunt mai veseli ca romanii pt ca le place sa bea, sa cante si sa danseze in afara ocaziilor speciale. Dupa munca, dupa studiu toata lumea merge sa ia masa impreuna si sa bea etc. Cel mai batran trebuie sa plateasca, dar isi rezerva dreptul de a fi distrat de catre cei tineri.
Coreenii nu au timp sa se gandeasca daca viata lor e satisfacatoare sau nu. Sunt ca niste mici robotei preocupati fiecare de rolul sau. Dar avand acces usor la educatie, venituri bune si facilitati tehnologice cred ca sunt satisfacuti. Mai ales cei care viziteaza alte tari straine, sunt mandri de tara lor. Se lauda cu toalete lor curate si prezente la tot pasul. Aici au dreptate, deoarece dupa japonezi sunt pe locul 2 in lume la toalete multe si curate.Comparativ cu europenii, coreenii sunt mai muncitori, mai practici, mai putin exteriorizati si deloc liberi.

COREEA DE SUD - 4

continuarea interviului cu Georgeta Aldescu

7.Care sunt principiile de viata ale coreeanului de rand?Care sunt valorile lui?
Care crezi ca este "motorul" lor de dezvoltare?

In aceasta cultura, cladita pe principii confucianiste respectul pt cineva mai mare ca tine este esenta societatii. La romani exista respectul pt varstnici, dar aici pana si diferenta de un an dintre 2 persoane creeza bariere. Persoana inferioara va folosi un limbaj de politete, se va apleca si saluta de fiecare data cand va intalni superiorul si ii va asculta sfaturile cu strictete. Aici nimeni nu comenteaza decizia sefului, iar nerespectarea ei aduce pedeapsa intregii comunitati. Persoana superioara are rolul de a ghida si ajuta inferiorul. Este o cultura ce pare militarizata, dar in realitate ei nu sunt responsabili si activi. De aceea au nevoie de modele de viata. Schimbarea si initiativa e o bataie de cap asa ca nu ii caracterizeaza
Pe langa respectul pentru cei varstnici, este si respctul si datoria fata de societate. Ei se gandesc mereu ce va crede lumea despre ei, de aceea cultura lor e plina articii sentimentale. Te intreaba daca ai mancat, sau unde te duci, daca zici ca ti-e frig iti vor da o esarfa sau inchid geamul etc. Nu pt ca ii doare sufletul de tine ci pt ca ei se asteapta sa faci la fel pt ei, asta mentinand siguranta si armonia in societate.

8.Ce ar avea de invatat un roman de la un coreean?Dar un coreean de la un roman?

Romanii ar putea invata de la coreeni sa fie mai muncitori si mai putin egoisti. Individualismul este o sursa de evolutie, dar cand cade in extrema egoismului e daunator pt societate. Coreenii are putea invata de la romani sa fie mai increzatori in propriile forte si sa iasa putin din cuiele in care sunt batuti. Sa accepte ca exista intotdeauna cel putin 2 solutii pt o problema, chiar daca in manual apare numai una.
9.Care este ,in general,atitudinea coreenilor fata de religie?
Religia e un subiect firebinte in Coreea. Nu exista religie oficiala, dar au trecut de la shamanism, la budism chinezesc pt ca in secolul 21 in proportie de 60% din coreeni sa fie adepti ai protestantismului. Aici exista biserici una langa alta si fiecare are dogma ei. Exista secte religioase care vin la usa sau te opresc pe strada si incearca sa isi castige adepti. Sunt foarte agasanti si uneori periculosi (vezi secta Moon). Majoritatea coreenilor merg la biserica duminica si asculta predica pastorului, dupa care manaca si beau (alcool). Religia e mai mult o socializare, dar exista fanatici care o fac drept model de viata. N-ar fi rau daca n-ar incerca sa-i oblige si pe altii sa creada si sa actioneze ca ei. In Coreea pastorul e un maestru orator, care poate nu a citit integral biblia, dar in numele lui ‘Jesus’ da sfaturi si binecuvanteaza. La ei in biserica se slaveste numele domnului pe ritm de rock sau blues. Religia este deloc ritual sau traditie si este 100% business.

10.Care este,in general,atitudinea coreenilor fata de ecologie?

Ecologia ii preocupa mult, iar paznicul blocului se supara groaznic daca nu sortezi gunoiul cum trebuie. Incearca si multe surse de energie alternative si au ceva campanii de promovare a atitudinii ecologice.

11.Care este,in general,atitudinea coreenilor fata de cultura?

Daca spui cultura referindu-te la cunostinte atunci nu exista interes pt domeniu. Ei oricum cred ca tot ce zboara se mananca. Daca spui cultura, referindu-te la traditie atunci interesul este mare. Isi respecta traditia, se lauda cu ea si sunt interesati de alte traditii numai ca apoi sa traga concluzia ca a lor e mai buna ca a altora.

12.Ce sfaturi ai da unui turist care vine pentru prima oara in Coreea?

Un turist care vine in Coreea trebuie sa vina cu bani,pt ca aici totul e putin si scump. Turistul in Coreea de Sud e cel mai fericit. Toti il vor ajuta, ii vor zambi prietenos. Tara dispunde de mijloace de transport convenabile si toata Coreea se poate vizita intr-o saptamana. Nu exista probleme cu infractiunea. Desi opinia e subiectiva mancarea este departe de a fi un motiv de vizita a tarii, are farmecul ei. IUTE. Este indicat sa se informeze asupra mancarii pt ca nu are de unde alege in cazul in care nu poate manca iute. Tot ce va comanda va fi foarte picant, deci e bine sa stie numele unor mancaruri mai potrivite gustului lui/ei (jeopchae, bulgogi, bibimbap, samgyeotang, galbitang, bogeombap)

Multumesc Georgeta Aldescu si iti doresc mult succes aici in Coreea de sud.

Aici ma opresc cu seria despre Coreea de sud.
Sper ca am reusit,ptr cei interesati,sa fac o imagine destul de corecta si suficient de ampla a ceea ce inseamna aceasta tara si oamenii ei.
Cam asa ar trebui, in mare, sa fie si prin alte parti...dar...no comment. Parerea mea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Eurovision 2017 - victoria bunului simt asupra muzicii la kilogram

Scrisori catre un prieten muzician indepartat - partea a treia

Interpreti OK! Creatori YOK! - Eurovision Romania 2017